Οι εποχές που διανύουμε  μας θυμίζουν πόσο σημαντική είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση σε ότι περιλαμβάνει προϊόντα ή υπηρεσίες που απευθύνονται στον άνθρωπο.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε επίσημα «Πανδημία», την επιδημία του κορωνοϊού Covid19, οπότε η παγκόσμια εγρήγορση και η λήψη προστατευτικών μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του, είναι αναγκαία.

Η μετάδοση του Covid 19 όπως και όλων των ιών, εκτός των άλλων, είναι οι επιφάνειες επαφής, στις οποίες επιβιώνουν για ώρες έως και μέρες.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού που ιδρύθηκε και λειτουργεί με σκοπό την προβολή και την ανάπτυξη των εφαρμογών του χαλκού, έχει προχωρήσει στην πιστοποίηση Ελληνικών προϊόντων και εταιριών που κατασκευάζουν και τοποθετούν προϊόντα αντιμικροβιακού χαλκού με στόχο την δημιουργία πιστοποιημένων χώρων με αντιμικροβιακή προστασία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε προϊόντα και εφαρμογές.

Η συνδυαστική δράση όλων των φορέων γύρω από τον αντιμικροβιακό χαλκό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα ως μία αντίσταση στην εξάπλωση του Covid 19, σπάζοντας την αλυσίδα μετάδοσής του.

Σε αυτό το φάσμα θα θέλαμε να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά την δυνατότητα που έχουν τα προϊόντα από αντιμικροβιακό χαλκό στην μείωση του φορτίου των βακτηρίων και των ιών έως και 95% στις επιφάνειες του.

Υπάρχουν πολλές επιστημονικές αναφορές γύρω από την αντιμικροβιακή δράση του χαλκού και συγκεκριμένων κραμάτων του:

Όπως των

  1. William Keevil et.al. «Human Coronavirus 229E Remains Infectious on Common Touch Surface Materials» Centre for Biological Sciences, University of Southampton, United Kingdom -American Society for Microbiology 2015 (6):e0169715.
  2. Neeltje van Doremalen, Ph.D.et.al., Trenton Bushmaker, B.Sc. «Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1» National Institute of Allergy and Infectious Diseases Hamilton, MT-University of California, Los Angeles Los Angeles, CA- ENGL J Med 382;16 nejm.org April 16, 2020

Οι ελληνικές εταιρίες που σχεδιάζουν και παράγουν αντιμικροβιακά προϊόντα χαλκού και κραμάτων του, είναι σε θέση να υλοποιούν επιστημονικές μελέτες που γίνονται από την Επιστημονική Ομάδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, σε εγκαταστάσεις νοσοκομείων (ΜΕΘ), σχολείων και όχι μόνο , συμβάλλοντας στην προστασία της δημόσιας υγείας χάρη στην αποδεδειγμένη αντιμικροβιακή δράση του χαλκού και των κραμάτων του.

Πάγκος από Αντιμικροβιακό Χαλκό στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» Μ.Ε.Θ. από Αντιμικροβιακό Χαλκό στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» Πάγκος και πόμολα από Αντιμικροβιακό Χαλκό στην Μ.Ε.Θ. στο Πειραϊκό Θεραπευτήριο Α.Ε.