Το Ε.Ι.Α.Χ. συμμετείχε, ως συνεργαζόμενος φορέας, στο 8ο Συνέδριο Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο President της Αθήνας, στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2023.

Το ΕΙΑΧ, έχοντας περίπτερο στον χώρο του συνεδρίου, έδωσε το παρών με σημαντικές πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους, γύρω από τα θέματα που αφορούν τις ιδιότητες και τις εφαρμογές του αντιμικροβιακού χαλκού στην δημόσια υγεία, καθώς ανάρτησε και δύο επιστημονικές ανακοινώσεις.

Για την αναρτημένη ανακοίνωση  «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΡΑΜΑΤΟΣ ΧΑΛΚΟΥ ΣΕ ΔΙΧΤΥΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑΣ» των Π.Α Ευσταθίου, E. Κουσκούνη, Π. Καρλοβασίλη, Z. Μανωλίδου, Α.Π.Ευσταθίου, απονεμήθηκε έπαινος στον γενικό διευθυντή του Ε.Ι.Α.Χ., κύριο Νίκο Βεργόπουλο. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, απεδείκνυε την ουσιαστική αποτελεσματικότητα ενός χάλκινου κλωβού σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, μειώνοντας σημαντικά την βιοσυσσώρευση από άλγη στο πλέγμα, προδίδοντας αυξημένο επίπεδο οξυγόνου στον κλωβό, με αποτέλεσμα την καλύτερη διαβίωση των ιχθύων καθώς και την μείωση του μικροβιακού φορτίου τους.

Η δεύτερη αναρτημένη ανακοίνωση του Ε.Ι.Α.Χ. είχε ως θέμα: «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» των Πάνος Α. Ευσταθίου, Ζ. Μανωλίδου, Μ. Τσερώνη, Α. Π. Ευσταθίου, Α. Καραγεώργου, Α. Χαρανά, και αφορούσε την αποτελεσματικότητα του αντιμικροβιακού χαλκού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σχετικά με την μείωση τόσο του μικροβιακού φορτίου όσο και του του κόστους λειτουργίας της μονάδας.

Το συνέδριο, όπου εγγραφήκαν 1.735 άτομα και παρουσιάστηκαν 52 εργασίες, με 12 Στρογγυλές Τράπεζες – 8 Ειδικές Διαλέξεις – 88 Συντονιστές και Εισηγητές στο Επιστημονικό Πρόγραμμα, διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα Υγείας με στόχο, να πληροφορήσει τους συμμετέχοντες σε θέματα διεθνών κρίσεων, φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Η παρουσία του Ε.Ι.Α.Χ. στο συνέδριο ήταν σημαντική, καθώς τα θέματα των αναρτήσεων και το ενημερωτικό υλικό που μοιράστηκε, έδωσαν την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους, να ενημερωθούν γύρω από τον Αντιμικροβιακό Χαλκό και τις εφαρμογές του.

Όπως ανέφερε ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Ε.Ι.Α.Χ.  Δρ. Πάνος Ευσταθίου, «οι συγκεκριμένες επιχαλκώσεις, με προϊόντα από συμπαγή αντιμικροβιακό χαλκό, αποτελούν ουσιαστική εφαρμογή απομείωσης μικροβιακής χλωρίδας σε ποσοστό έως και 95%, σε διάφορους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους,». Στη συγκεκριμένη επιστημονική συνάντηση της ΠΑΣΥΝΟ- ΕΣΥ, παρών ήταν και ο  Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Α.Χ. κος Νίκος Βεργόπουλος ο οποίος υπογράμμισε ότι «η μεθοδολογία βεβαίωσης της αντιμικροβιακής δράσης του χαλκού, καθώς και  η διαπίστευση θωράκισης επιχαλκωμένων χωρών από το Ε.Ι.Α.Χ. έχει πιστοποιηθεί με ISO, επισφραγίζοντας την όλη διαδικασία». Στην συνέχεια ανέφερε «ότι στόχος του Ε.Ι.Α.Χ. για τα επόμενα 2 χρόνια, είναι η εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού να επεκταθεί σε νοσοκομεία της Μακεδονίας, της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής»

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, είναι στη διάθεση των επιστημόνων αλλά και  τα αποτελέσματα της μπορεί να τα αναζητήσει κανείς στο δικτυακό τόπο του Ε.Ι.Α.Χ..

Ο κος Ν. Βεργόπουλος στο περίπτερο του Ε.Ι.Α.Χ. Από αριστερά η Καθηγήτρια ΕΚΠΑ κα Αθηνά Καλοκαιρινού ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Α.Χ. κος Ν. Βεργόπουλος και ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Ε.Ι.Α.Χ. σε θέματα υγείας Δρ. Πάνος Ευσταθίου, κατά την απονομή του επαίνου.