Μια ακόμα Πιστοποίηση Αντιμικροβιακής Θωράκισης Χώρου με Αντιμικροβιακό Χαλκό από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ.), πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Υγείας Οινοφύτων με την ευγενή χορηγία της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Η υλοποίηση του έργου βασίστηκε στα πιστοποιημένα με ISO πρωτόκολλα της επιστημονικής ομάδας του Ε.Ι.Α.Χ., που αφορούν την τοποθέτηση αντιμικροβιακών προϊόντων χαλκού σε συγκεκριμένες επιφάνειες επαφής από πιστοποιημένες εταιρείες του Ε.Ι.Α.Χ. (Convex & Halco) όπως πόμολα, χειρολαβές, πλάκες ώθησης θυρών, στατώ, επιφάνειες εργασίας,  ηλεκτρικούς διακόπτες κ.α. απ’ όπου έγιναν δειγματοληψίες Μικροβιακού Φορτίου, πριν και μετά την επιχάλκωση. Τα δείγματα εστάλησαν στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το οποίο και εξέδωσε σχετική βεβαίωση αντιμικροβιακής ιδιότητας. Κατόπιν αυτού το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού, προχώρησε στην πιστοποίηση του Κέντρου Υγείας Οινοφύτων, ως χώρου με αντιμικροβιακή θωράκιση, τοποθετώντας ειδική πλακέτα στην είσοδο του Κέντρου, με την σήμανση «CopperHealth Πιστοποίηση Αντιμικροβιακής Θωράκισης Χώρου Νο 014 ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ»

Για πρώτη φορά στο Κέντρο Υγείας Οινοφύτων, επιλέχθηκαν και πιστοποιήθηκαν από το Ε.Ι.Α.Χ. δύο οδοντιατρεία, με την τοποθέτηση αντιμικροβιακών αντικειμένων στα σημεία δια χειρός επαφής.

Ακόμη μία καινοτομία εφαρμογής Αντιμικροβιακού Χαλκού έγινε και στον θάλαμο του ανελκυστήρα του Κέντρου, τοποθετώντας στα πλήκτρα και τις κουπαστές Αντιμικροβιακό Χαλκό, καθώς και ειδική συσκευή αποστείρωσης αέρος και επιφανειών κατασκευασμένη με Αντιμικροβιακό Χαλκό.

Ο Δήμος Τανάγρας και το Κέντρο Υγείας Οινοφύτων με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έργου της επιχάλκωσης, πραγματοποίησαν ειδική ενημερωτική εκδήλωση  προκειμένου να παρουσιαστεί η επιστημονική τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων της επιχάλκωσης του Κέντρου Υγείας Οινοφύτων με Αντιμικροβιακό Χαλκό, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022.στο ΜΕΓΑΡΟ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΛΙΑΠΗ (Θεατρική Σκηνή Οινοφύτων)

Ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Επιστημονικός Σύμβουλος σε θέματα υγείας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, αφού έκανε μία εκτενή αναφορά στις επιστημονικές αποδείξεις της δράσης του Αντιμικροβιακού Χαλκού καθώς και στις εφαρμογές που έχουν γίνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρουσίασε τα αποτελέσματα της εφαρμογής Αντιμικροβιακού Χαλκού στο Κ.Υ. Οινοφύτων, όπου η μείωση της μικροβιακής χλωρίδας σε ποσοστό άνω του 90%, έδωσε την έγκριση για την πιστοποίηση της μονάδας, ως μονάδας με αντιμικροβιακή θωράκιση.

Εκπροσωπώντας την ΕlvalHalcor, ο Γενικός Διευθυντής του Κλάδου Χαλκού της εταιρείας κος Πάνος Λώλος, αναφέρθηκε στη διαχρονική προσφορά της ElvalHalcor προς την τοπική κοινότητα αλλά και την κοινωνία γενικότερα, τονίζοντας πως «Αυτή η επένδυση έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη αλυσίδα αξίας που έχει δημιουργηθεί από την παρουσία της Εταιρείας μας εδώ στην περιοχή για αρκετές δεκαετίες, καθώς η προσφορά μας είναι πολυδιάστατη και αφορά τόσο σε έκτακτες όσο και σε προγραμματισμένες ανάγκες».

Η Συντονίστρια του Κέντρου Υγείας Οινοφύτων κα Χριστίνα Μαντή αφού ευχαρίστησε το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού, την ElvalHalcor και τις άλλες εταιρείες της Viohalco για τη διαχρονική τους υποστήριξη στο Κέντρο Υγείας αναφέρθηκε στη σημασία του συγκεκριμένου έργου τονίζοντας πως: «Είναι σημαντικό ότι αυτή η καινοτομία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο Κέντρο Υγείας Οινοφύτων καθώς η περιοχή έχει ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες. Όπως όλα τα κέντρα ανά την Ελλάδα έτσι και εμείς έχουμε μεγάλες ανάγκες, όχι μόνο σε εξοπλισμό, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό και ελπίζουμε αυτή η πρωτοβουλία θα δώσει το έναυσμα στην πολιτεία να μας υποστηρίξει.»

Την εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού κύριος Νίκος Βεργόπουλος, ο οποίος αφού εξήρε το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι τοπικοί φορείς με την παρουσία τους, αναφέρθηκε στο έργο του Ε.Ι.Α.Χ. σημειώνοντας “Η εφαρμογή του Αντιμικροβιακού Χαλκού αποτελεί για το Ε.Ι.Α.Χ. ένα βασικό τομέα προώθησης των ιδιοτήτων του χαλκού, υποστηρίζοντας έναν ευαίσθητο τομέα όπως η δημόσια υγεία. Στον τομέα αυτό η πιστοποιημένη από ISO διαδικασία πιστοποίησης αντιμικροβιακής θωράκισης των επιχαλκωμένων χώρων, αποτελεί το επισφράγισμα της εφαρμογής που διαθέτει το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού.»

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο Βουλευτής Βοιωτίας κος Ανδρέας Κουτσούμπας, ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κος Φώτης Σερέτης, ο Δήμαρχος Τανάγρας και οικοδεσπότης κος Βασίλης Περγάλιας,ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας κος Γιάννης Περγαντάς,  εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κου Γεωργίου.

Μετά την εκδήλωση οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου Υγείας Οινοφύτων. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις επιχαλκωμένες επιφάνειες αλλά και γενικότερα τον σύγχρονο εξοπλισμό του Κέντρου με τη συμβολή της προσφοράς της ElvalHalcor.

Το πρώτο Οδοντιατρείο στην Ελλάδα με Χάλκινη Αντιμικροβιακή Θωράκιση Χώρου Ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου κατά την διάρκεια της ομιλίας του.
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση, οι εκπρόσωποι από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ από αριστερά ο κος Ι. Κουφοπάνος – ο κος Γ. Μαυραγάνης – η κα Μ. Λαζαρίμου – ο κος Π. Λώλος. Από αριστερά ο κος Ν. Βεργόπουλος – κος Β. Περγάλιας – η κα Χ. Μαντή – Δρ. Π. Ευσταθίου.