Στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, η Ένωση Ανάπτυξης του Χαλκού της Αμερικής (C.D.A.) ανακοίνωσε την ακόλουθη δήλωση – θέση, προκειμένου να διευκρινίσει μια επιστημονική ανακοίνωση, που αφορά έρευνα για τον κορωνοϊό CoVid-19, που δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ.

Τα άρθρα στα Μ.Μ.Ε. και οι δημόσιες έρευνες από το C.D.A. έχουν καταγράψει αρκετές ανεξάρτητες μελέτες που αναφέρονται στην αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα επιφανειών επαφής από συμπαγή χαλκό και κραμάτων αυτού, όπως πόμολα, κουπαστές, ηλεκτρικοί διακόπτες κ.λ.π., εναντίον ανθρώπινων παθογόνων μικροβίων και ιών , συμπεριλαμβανομένου ενός στελέχους κορωνοϊού (Hu CoV-229E) που αναφέρθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Society for Microbiology («ASM») από τους Sarah L. Warnes, Zoë R. Little, και C. William Keevil (https://mbio.asm.org/content/6/6/e01697-15/article-info).

Υπήρξε επίσης εκτεταμένη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης μιας πρόσφατης μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (C.D.C.) όπου αναφερόταν ότι ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, παρέμεινε βιώσιμος για έως και 2 με 3 ημέρες σε επιφάνειες από πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα έναντι έως 4 ωρών σε επιφάνειες από χαλκό.(https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973).

Όλα τα αντιμικροβιακά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά και πωλούνται στις Η.Π.Α., ελέγχονται από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (E.P.A.) για να διασφαλιστεί η ασφαλής χρήση τους και όλοι οι διαφημιστικοί ισχυρισμοί για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την αποτελεσματικότητα έναντι συγκεκριμένων παθογόνων παραγόντων υποστηρίζονται από αυστηρούς ελέγχους και εγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Συγκεκριμένα κράματα χαλκού έχουν καταχωρηθεί από την E.P.A. (Reg. Nos. 82012-1 έως 6) για να δηλωθούν ως αναφορές Δημόσιας Υγείας κατά έξι συγκεκριμένων βακτηρίων  (π.χ., σκοτώνουν συνεχώς> 99,9% το MRSA εντός 2 ωρών από την επαφή μεταξύ συνήθων καθαρισμών).

Λαμβάνοντας υπόψη τα περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το SARS-CoV-2 που αναφέρονται παραπάνω, θα απαιτηθούν περαιτέρω δοκιμές για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των επιφανειών χαλκού και να υποστηριχθούν οι ισχυρισμοί των προϊόντων που έχουν καταχωριστεί από το ΕΡΑ έναντι του SARS-CoV-2.

Η C.D.A. δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με την Ε.Ρ.Α., οι οποίες έχουν θεσπιστεί για την παροχή ακριβών πληροφοριών στην κοινότητα, τον έλεγχο της μόλυνσης καθώς και για την αποτελεσματικότητα και την ορθή χρήση και φροντίδα των υλικών από κράματα χαλκού. Οι επιφάνειες χαλκού αποτελούν συμπλήρωμα και όχι υποκατάστατο των συνήθων πρακτικών ελέγχου των λοιμώξεων.

Η C.D.A. δεσμεύεται επίσης να υποστηρίξει τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και τους υπαλλήλους Δημόσιας Υγείας που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την αξιολόγηση της δυνατότητας επιφανειών από κράματα χαλκού προκειμένου να συμπληρώσουν τα μέτρα άμυνας πρώτης γραμμής κατά του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής απομόνωσης, της ορθής υγιεινής των χεριών και του τακτικού καθαρισμού των επιφανειών με απολυμαντικά που έχουν καταχωριστεί στην E.P.A..

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες των κραμάτων χαλκού και την εγγραφή EPA, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.copperalloystewardship.com.

  • Οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι, όταν καθαρίζονται τακτικά, οι συμπαγείς επιφάνειες κραμάτων χαλκού, εξουδετερώνουν > 99,9% των ακόλουθων βακτηρίων εντός 2 ωρών από την έκθεση: MRSA, VRE, Staphylococcus aureus, Enterobacter aerogenes, Pseudomonas aeruginosa και Ε. Coli O157: H7.
  • Οι επιφάνειες χαλκού είναι συμπλήρωμα και όχι υποκατάστατο των τυπικών πρακτικών ελέγχου των λοιμώξεων και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη μικροβιακή μόλυνση εμποδίζοντας την διασταυρούμενη μόλυνση ή τις μολύνσεις.
  • Οι χρήστες πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν όλες τις τρέχουσες πρακτικές ελέγχου των λοιμώξεων.

Ο επιστημονικός σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, Δρ. Πάνος Ευσταθίου, σχολιάζοντας το σχετικό άρθρο της Ενώσεως Ανάπτυξης Χαλκού-CDA, αναφέρει τα παρακάτω: “Eίναι σημαντική η ανακοίνωση της Ενώσεως Ανάπτυξης Χαλκού και κυρίως δίνει την δυνατότητα να προχωρήσουν οι επιστημονικές έρευνες προς την κατεύθυνση του κορωνoιού CoVid-19  και να αποδείξουν την δράση των επιφανειών επαφής του αντιμικροβιακού χαλκού. Είναι σημαντικό επίσης ότι έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες μελέτες, οι οποίες καταδεικνύουν αυτή την μείωση σε υψηλότατο ποσοστό του CoVid-19 σε επιφάνειες επαφής χαλκού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη του William Keevil (2015) και των συνεργατών του αφορά τον κορωνοϊό SARS της οικογενείας των κορωνoϊών στην οποία ανήκει και ο CoVid-19.

Κουπαστή από Αντιμικροβιακό Χαλκό Πάγκος από Αντιμικροβιακό Χαλκό Χερούλι από Αντιμικροβιακό Χαλκό